top of page
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
DOMOV
  • Facebook Social Icon
MESO

NAZIV AKTIVNOSTI

Vzpostavitev sodelovanja med člani partnerstva in KZ Sevnico, kot vodilnim partnerjem in posrednikom, z namenom vzpostaviti oz. razviti kratko dobavno verigo in prodajo na lokalnem trgu za goveje, junčje in telečje meso. V okviru projekta bo vzpostavljen tudi dodatni sistem kontrol na liniji klanja s ciljem povečevanja kakovosti mesa. 

 

POVZETEK

Kmečka zadruga Sevnica je v lokalnem okolju že prepoznana kot organizator prireje in odkupa živali z namenom proizvodnje in predelave ter prodaje mesa in izdelkov iz mesa. V projektu bomo vzpostavili prepoznavno verigo in zagotavljali nadstandardni sitem kontrole na liniji klanja, s ciljem povečevanja kvalitete prodajanega mesa (goveje, junčje, telečje).

Vzpostaviti razpoznavno verigo pomeni organizirati odkup živih živali od članov partnerstva in vzpostaviti sistem sledljivosti od odkupa živali do prodaje posameznega izdelka (označevanje imena pridelovalca pri označevanju na mestu prodaje). To bo realizirano z označevalnim nalepkami, na katerih bo poleg predpisanih parametrov označevanja, navedeno tudi kmetijsko gospodarstvo, ki je živali vzredilo.

V okviru izvajanja projekta bo zgrajen »interni nadstandard« s ciljem zagotavljanja višje kvalitete mesa. Živali so vzrejene na sonaraven način, kar omogoča izkoriščanje in ohranjanje travne površine in preprečevanje njihovega zaraščanje in s tem ohranjanje ekološkega ravnovesje v naravi. Takšna reja zagotavlja kvalitetnejše meso, ki je svetlo in čvrsto. Prav tako pa zaradi kratkega časa prevoza živine do klavnice izključujemo možnost pojava stresa živali in s tem povezanega pojava BMV (bledo, mehko, vodeno meso) in TČS (temno, čvrsto, suho meso) kvalitete mesa. Meso je izjemnega okusa, vsebuje manj skupnih maščob ter manj kalorij. V mesu je več vitaminov E, A, D in beta-karotena, višja je vsebnost omega 3 maščobnih kislin. Dodatno lastnost višje kakovosti govedine (interni nadstandard) pa bomo v Grajskih mesninah Kmečke zadruge Sevnica dosegli s pogostejšim merjenjem pH vrednosti in temperature mesa. V primeru odstopanja od standardnih meritev, se bodo naši svetovalci vključili s svojimi nasveti v postopek izboljšave parametrov.

Mini akcija MESOBannerIZVEDBA1 728x90px-
LogotipiIzbranaKakovostSlovenija1%20Dec2
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
MESO
GM Meso WEB NASLOVNA.jpg
LogotipiIzbranaKakovostSlovenija1%20Dec2
MESNINE
žar  (1).jpg
A3_plakati-8.jpg
A3_plakati-2.jpg
A3_plakati-3.jpg

v PRIPRAVI

narezek 6.jpg
sevniška_v_papirju.jpg
narezek skupinka salam 5.jpg

TRADICIONALNA SEVNIŠKA SALAMA

Zgodba o sevniški salami sega v leto 1962. Ni naključje, da je to tudi leto prve salamijade na Slovenskem. Od takrat je minilo več kot pet desetletij in ponosni smo, da vam lahko predstavimo sevniško salamo – tradicionalni suhomesni izdelek naše pokrajine, ki je nastal pod skrbnimi rokami mojstrov Grajskih mesnin, po receptu Društva salamarjev Sevnica.

Najbolje jo pospremi cviček, pa tudi modra frankinja iz naših krajev se ji lepo poda.

Dovolite, da vas njen okus prevzame.

sunka-kuhana-jajca-hren_small.png

KUHANA VELIKONOČNA SEVNIŠKA ŠUNKA

POTREBUJEMO:

  • kos Sevniške šunke

  • malo soli

  • 2 lovorjeva lista

  • čebula

  • česen

  • korenje

NAMIG:

Kuhajte v mešanici vode in vina (cviček ali modra frankinja), v razmerju 1:1.

PRIPRAVA:

V velik lonec položimo šunko in jo zalijemo s toliko hladne vode (in vina), da je popolnoma prekrita. Dodamo zelenjavo in začimbe ter lonec pristavimo na kuhalnik. Kuhamo jo na srednji temperaturi, približno 1 uro na kilogram šunke.

Ko je šunka kuhana, lonec odstavimo in pustimo, da se šunka ohladi v vodi, v kateri se je kuhala (najbolje kar čez noč). Ohlajeno šunko iz lonca preložimo na desko za rezanje in narežemo na poljubno debele rezine. Ponudimo skupaj s hrenovo prilogo.

 

Dober tek!

RECEPTI
NOVICE
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
NOVICE
RECEPTI
GM Razno-03.png
GM Razno-03.png
Kontakt

Grajske mesnine

Kmečka zadruga Sevnica z.o.o.

DE Grajske mesnine

Cesta na grad 14 • 8290 Sevnica

T: +386 (0)7 816 36 40

Vodja Grajskih mesnin
Tomaž Županc

M: +386 (0)41 385 911
E: tomaz.zupanc@kz-sevnica.si


Vodja komerciale Grajskih mesnin
Matjaž Vraničar

M: +386 (0)41 789 107
E: matjaz.vranicar@kz-sevnica.si


Komercialist
Stanislav Renko

M: +386 (0)41 880 140
E: stanko.renko@kz-sevnica.si

Trgovina
Grajska mesnica

T: +386 (0)7 816 36 44

E: grajska.mesnica@kz-sevnica.si

delovni čas

ponedeljek - torek

sreda - petek  

sobota

8:00 - 16:00

8:00 - 17:00

7:00 - 12:00

Ime *

E pošta *

Zadeva

Sporočilo

Thanks! Message sent.

KONTAKT
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
PASICA.jpg
KZS  LOGO CMYK.png
bottom of page